نکته های آموزنده


از فرمایشات امام صادق (ع) :

دانستم که خدا شاهد من است پس حیا کردم
دانستم که کسی کار مرا نمی کند پس تلاش کردم
دانستم که کسی روزی مرا نمی خورد پس آرام شدم
دانستم که پایان کار من مرگ است پس مهیا شدم

گالری تصاویر

فرم اساتید

آمار بازدید کنندگان

mod_vvisit_counterامروز
mod_vvisit_counterدیروز
mod_vvisit_counterاین هفته
mod_vvisit_counterاین ماه
mod_vvisit_counterکل بازدیدها1

.

حاضرین در سایت

 7 مهمان حاضر

اوقات شرعی




آیین نامه PDF چاپ نامه الکترونیک
فهرست مطلب
آیین نامه
صفحه 2
صفحه 3
صفحه 4
صفحه 5
صفحه 6
تمامی صفحات

بسمه تعالی

وزارت آموزش و پرورش

دانشگاه فرهنگيان

مركز تربيت معلم خواجه نصير كرمان

دبير خانه امور تغذيه و سلامت

آیین نامه امور تغذیه و سلامت دانشگاه فرهنگیان

ماده 1

کلیات :

دبیرخانه امور تغذیه و سلامت : جایگاهی که بر اساس اصول و قوعد به منظور جمع آوری اطلاعات ، نظرات ، پیشنهادات و رهنمودهای کارشناسان در راستای دستور العملها و آیین نامه های تهیه شده منطبق بر اختیارات دانشگاه فرهنگیان به منظورتصمیم سازی- اجرا و نظارت ایجاد می گردد.

ماده 2

اهمیت و ضرورت :

بر اساس آموزه های دین مقدس اسلام و نیز اصول علمی مبتنی بر پژو هشها و تحقیقات و اهداف سازمان جهانی بهداشت توجه به سلامت و بهداشت جسم وروان از اهمیت خاصی برخورداراست . چنانچه در فرمان«انظر الی طعامک » و تاکید معصومین (ع) در توجه و دقت بر جنبه های مختلف فردی ، اجتماعی ، بهداشتی ، عرفی و ... آدمی مشخص است لذا توجه به موضوع بهداشت و سلامت و نیز نقش تغذیه در این فرآیند اجتناب ناپذیر می باشد. در دانشگاه فرهنگیان نیز وجود دانشجویان شبانه روزی که به منظور تامین منابع انسانی آموزش و پرورش جذب گردیده اند ضرورت دارد جهت وحدت رویه و ساماندهی خدمات رفاهی اعم از مسائل بهداشتی و تغذیه مرجعی ایجاد گردد.


در این راستا دبیرخانه امور تغذیه و سلامت می تواند با دریافت نظرات صاحب نظران و تجربیات جمع کثیری از کارشناسان مجرب پردیسهای سراسر کشور در جهت ساماندهی فرآیندهای آموزش ، تامین ، نگهداشت و ارتقاء کمی و کیفی امور مربوطه موثر واقع گردد.

ماده 3

تعریف بعضی از اصطلاحات :

1- سلامت یا تندرستی:

حالتی است که در آن انسان توانایی کامل برخورداری از مواهب طبیعی را داشته و از هر نوع فشار جسمی و روانی و سایر عواملی که باعث انحراف ارگانیسم از تعقیب اعمال حیاتی و یا استفاده از مواهب طبیعی بشود عاری باشد .

2- تغذیه کامل و صحیح :

عبارت است از تامین مقدار کافی از مواد غذایی لازم برای بدن و همچنین قابلیت بدن برای به کار بردن صحیح این مواد بنحوی که انسان بتواند از حد اعلای سلامت جسمی و روحی برخوردار باشد .

3- بهداشت :

سازمان جهانی بهداشت تعریف بهداشت را این گونه ارائه می دهد بهداشت : یک حالت کامل سلامت جسمی و روانی و اجتماعی است و تنها عدم ابتلاء به بیماری و یا ناتوانی و نقص عضو دلیل بر بهداشت و سلامت نمی تواند باشد.

4- علم تغذیه :

علمی است که از ترکیبات ، ساختمان و سوخت و ساز مواد غذایی در بدن و رابطه آنها با رشد و نمو و تکامل بدن انسان و موجودات زنده بحث کرده و راههای سنجش ارزشیابی کمی و کیفی غذاها را توصیف می کند .

5- بهداشت عمومی :


عبارت است از علم و فن پیشگیری از بیماریها - افزایش طول عمر و ارتقاء سطح سلامتی و توانایی انسان از طریق کوششهای دسته جمعی افراد جامعه به منظور بهسازی محیط ، کنترل بیماریهای واگیردار ، آموزش بهداشت فردی ، ایجاد خدمات بهداشتی و پرستاری جهت تشخیص زودرس و درمان به موقع بیماریها و ایجاد یک نظام اجتماعی که در آن هر فرد دارای سطح زندگی مطلوبی برای تامین و نگهداری سلامتی خود با شد به طوری که هر فردی از جامعه از حق طبیعی خود یعنی سلامتی و عمر طولانی بهره مند شود .

1- بهداشت فردی :

بهداشت شخصی عبارت است از: پیروی از یک سلسله دستورها و عادتهای بهداشتی و دوری جستن از رفتارها و عادتهای غیر بهداشتی که مجموعاً باعث می شوند تا فرد در معرض عوامل و شرایط بیماری زا قرار نگرفته و به بیماریهای ناشی از آنها دچار نشود . استراحت ، نظافت ، خواب ، رژیم غذایی ، تمرین و ورزش ، پوشاک ، استحمام ، وضع ظاهری ، زندگی منظم ، مفهوم زندگی ، و ... از اصول مهم بهداشت فردی هستند .

2- بهداشت روانی :

عبارت است از پیشگیری ازپیدایش بیماریهای روانی و سالم سازی محیط روانی تا افراد جامعه بتوانند با برخورداری از یک روان متعادل با عوامل محیط خود رابطه صحیح برقرار کرده و در راه رسیدن به هدفهای متعالی خود پیروز شوند . کارشناسان سازمان بهداشت جهانی بهداشت روانی را به سلامت روان و فکر تعبیر کرده اند و می گویند : سلامت فکر عبارت است از قابلیت ارتباط موزون و هماهنگ با دیگران ، تغییر و اصلاحات محیط فکری و اجتماعی و حل تضادها و تمایلات شخصی به طور منطقی ، عادلانه و مناسب .

ماده4

اهداف دبیرخانه:

1- ایجاد نشاط و سلامت جسم و روان دانشجویان از طریق فراهم نمودن شرایط بهداشتي و تغذیه ای مناسب

 


 

2- آماده کردن دانشجویان برای یک زندگی سالم از نظر جسمی ، روانی و اجتماعی

3- تعیین شرایط استاندارد بهداشتی و ارائه الگوهای تغذیه صحیح و کامل به پردیسها در سراسر کشور

4- اهتمام به آموزش و ایجاد انگیزه به منظور شناسایی و اجرای اصول علمی و عملی سلامت و تغذیه در دانشجویان

5- ارائه راهکارهای مناسب جهت حفاظت از دانشجویان و پیشگیری از حوادث احتمالی

6- شناسایی راههای ارتباطی برنامه های بهداشتی پردیسها با برنامه های بهداشتی جامعه و جلب همکاری دستگاههای زیربط

ماده 5

ترکیب اعضای دبیرخانه :

1- رئیس پردیس

2- معاونین پردیس

3- کارشناس امور فرهنگی

4- کارشناس بهداشت و تغذیه

5- کارشناس مسئول امور دانشجویی

6- نماینده سرپرستان پردیس

7- حداکثر یک نفر متخصص مرتبط با دبیرخانه از اساتید

8- به ضرورت حداکثر دو نفر متخصص امور بهداشت و تغذیه به عنوان میهمان

ماده 6

حیطه های مورد توجه دبیرخانه :

الف ) بهداشت محیط :

جهت استاندارد سازی ، رفع نقایص موجود و ارائه الگوی مناسب مواردی به شرح ذیل :

 


 

وضعیت : آشپزخانه ، سلف سرویس ، محوطه ، خوابگاهها ، انبار مواد غذایی ، نمازخانه ، سرویس های بهداشتی ، حمام ها ، سردخانه مواد غذایی ، کلاسهای درس ، سالن های ورزشی ، کتابخانه و...

ب ) بهداشت مواد غذایی :

ارائه راهکارهایی جهت رعایت استاندارد در خرید مواد غذایی ، نحوه نگهداری و انبار مناسب مواد غذایی ، نحوه مطلوب پخت و پز مواد غذایی ، نحوه سرو مناسب مواد غذایی ، رعایت محدودیتهای زمانی در استفاده از مواد غذایی و ...

ج ) بهداشت فردی :

تعیین و ارائه راهکارهای مناسب جهت نظارت دقیق و منظم بر نظافت فردی دانشجویان و عوامل

د) بهداشت روانی :

در صورت لزوم ارائه پیشنهادات مرتبط با دبیرخانه امور تغذیه و سلامت موثر بر بهداشت روانی دانشجویان وارسال به دبیرخانه مربوطه

ماده 7

زمینه های اجرایی فعالیتهای دبیرخانه :

1- ابلاغ رسمی مصوبات دبیرخانه از سوی دانشگاه به پردیسها سراسر کشور

2- تعیین و ابلاغ استانداردهای بهداشت و تغذیه به پردیسها

3- تعیین معیارهای ارزشیابی جهت ارزیابی از عملکردو تعیین ملاکهای تشویق ) پردیسها

4- پیش بینی بازدیدهای هدفمند دوره ای از پردیسها ، بر آورد و پیشنهاد اعتبار طرحهای اجرایی ، برگزاری مسابقات منطقه ای و کشوری و تشویق پردیسها برگزیده و ...

5- تعیین ملاکهای تغذیه کامل و صحیح جهت وعده های مختلف غذایی : تنظیم برنامه های غذایی با رعایت تغذیه کامل و مناسب و متناسب با امکانات مالی و الزام به رعایت آن در سراسر کشور پیش بینی یک یا چند وعده غذایی بومی با رعایت ارزش کامل غذایی پیش بینی و الزام پردیسها به استفاده از میوه ، سبزیجات ، سالاد و... با رعایت استانداردها و امکانات مالی جهت رعایت وحدت رویه در پردیسها و پرهیز از انجام فعالیتهای شخصی و سلیقه ای و ...



1- آموزش اصول تغذیه و سلامت از طریق پیش بینی دوره های آموزشی استاندارد( اینگونه آموزشها می تواند در قالب اجرای دوره های آموزشی ضمن خدمت ، همایش ها ، جلسات و در محدوده های زمانی گوناگون جهت مدرسین ، دانشجویان ، سرپرستان ، آشپزها ، کارشناسان امور دانشجویی ، کارشناسان بهداشت ، کارشناسان امور فرهنگی ، انباردارها ، نیروهای خدماتی و... مصوب و اجراء گردد)

2- پیش بینی و اجرای تبلیغات بهداشتی و تغذیه ای مناسب تنظیم پیامهای بهداشتی و تغذیه ای سالم ، چاپ بروشور ، تهیه فیلمهای آموزشی ، تابلوهای تبلیغی ، جزوات ، خریداری و معرفی کتب و نرم افزارهای آموزشی تغذیه و بهداشتی مناسب و ...

3- تنظیم جدول و برنامه زمان بندی جلسات منطقه ای و کشوری دبیرخانه ، تعیین موضوعات قابل بررسی در هر جلسه ، پیش بینی بازدیدها ، امکانات مورد نیاز ، تدوین برنامه ارزیابی فعالیتهای دبیرخانه ، پیگیری نحوه اجرای مصوبات دبیرخانه و ...

4- پیگیری جهت ایجاد اتوماسیون تغذیه به منظور ایجاد وحدت رویه در ارائه خدمات رفاهی به دانشجویان .

توضيح : اين آيين نامه مشتمل بر هفت ماده و 27 بند تنظيم گرديده كه پس از تاييد توسط شوراي برنامه ريزي دانشگاه فرهنگيان قابل استناد و اجرا خواهد بود .

دبير خانه امور تغذيه و سلامت دانشگاه فرهنگيان

مستقر در مركز تربيت معلم خواجه نصير كرمان